Valea Oltului are un număr bine definit de rămășite medievale ce datează de pe vremea sașilor.
Landeskrone, în traducere „Coroana Ţinutului”, „Coroana Ţării” sau „Cununa Ţării”, a fost o cetate de graniță ridicată de saşi în timpul regelui Ludovic cel Mare zis şi „Maghiarul” între 1369 şi 1370. Rolul acesteia era de a observa orice mișcare a inamicului venită dinspre Valea Oltului, Sadu sau Sibiu. Mult timp a fost stăpânită de către nobilii maghiari din Tălmaciu, aceștia intrând în conflict cu regele Matia Corvin, care ordonă, la 1453, ca întregul sistem de apărare să intre sub administrare săsească.
Săpăturile efectuate în această zonă a dus la decoperirea unor oale de ceramică de origine dacă, dovadă că avantajele strategice ale acestui loc au fost exploatate încă de pe vremea dacilor. Acestea se regăsesc la Muzeul Naţional Brukenthal.
Drum de acces până la aceste ruine este unul pe cât de anevoios, pe atât de frumos. Altitudinea la care se regăsește această cetate (520m) oferă o priveliște de poveste către Valea Oltului și Valea râului Cibin.
Din păcate, astăzi, nu mai avem decât niște pietre ascunse printre copacii și buruienile de pe dealul Boița. Deși pentru o bună perioadă de timp a fost clasificată ca și monument istoric, după 1990 iată că această cetatea iese de pe lista Ministerului Culturii şi de atunci nimeni nu s-a mai obosit să o „re-clasifice”.
Locație: între comuna Boița și orașul Tălmaciu, pe dealul Boița, până la intrarea în Tălmaciu.
– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din Sibiu, cu mașina personală, am făcut aproximativ 35min.
Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri