Popa Șapcă

  • Cuvânt de început

Știți ce este amuzant? Dar atât de amuzant încât îți vine să plângi?

Faptul că an de an se folosesc zeci de superlative și cuvinte frumoase despre Proclamația de la Islaz dar în schimb, pentru că așa ne șade nouă bine, nu facem nimic cu referire la locul nașterii celui care a avut un impact puternic în organizarea adunării populare de la Islaz.

Despre el am să vă povestesc mai jos.

  • Date istorice

Popa Radu Şapcă s-a născut la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în 1795, la Celei, în fostul județ Romanaţi, şi a murit la 3 iulie 1876, la Mănăstirea Brâncoveni. Cum arată locul nașterii? Păi cam așa…

Fig. 1 - Placă memorială pe locul nașterii lui Popa Șapcă
Fig. 1 – Placă memorială pe locul nașterii lui Popa Șapcă

A fost revoluţionar, membru al Societăţii “Frăţia”, a participat la Revoluţia de la 1848, fiind membru al Guvernului provizoriu de la Islaz, a fost exilat în perioada 1848-1855, a fost curator la Mănăstirea Hotărani şi chiar stareţ al Mănăstirii Cozia.

La 9 iunie 1848 a binecuvântat Revoluţia, a citit Proclamaţia în 22 puncte (punctul 13, împroprietărirea ţăranilor fără despăgubire) şi a fost ales membru al Guvernului provizoriu, alături de I. Heliade Rădulescu, Cristian Thell, Ştefan Golescu şi Nicolae Pleşoianu. La 15 iulie 1848 era năstravnic la Mănăstirea Sadova din Dolj.

La 29 octombrie 1848 a fost arestat pentru participarea la Revoluţie şi închis la Văcăreşti, exilat pentru 2 ani la Sf. Munte Athos şi mutat la Bursa cu majoritatea revoluţionarilor (1849-1853). În 1856 este numit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza preot curator la Râmnicu Vâlcea.

A fost conducătorul cetelor de haiduci. De altfel, cu el se încheie epoca haiducilor și pandurilor celebri din Oltenia.

  • Cuvânt de încheiere

Revenind la oile noastre, dacă răsfoim cu atenție izvoarele istorice, cu siguranță vom găsi și lucruri mai puțin plăcute despre Popa Șapcă, totul culminând cu faptul că acesta a fost un haiduc și că, în acele vremuri, haiducii nu erau chiar niște Robin Hood de România.

Astăzi, exceptând acea placă memorială, autoritățile au ridicat și un bust ce îl reprezintă pe Popa Șapcă. Atât și nimic mai mult.

20180804_121321

În apropiere acestui loc se află Cetatea Sucidava.


  • Locație: Celei, cartier al orașului Corabia, județul Olt. Vis-a-vis de Parcul Popa Șapcă.
  • WAZE TO IT / MAPS TO IT
  • Articole realizat în iunie, 2018.

 

© Țara cu Balauri

2 thoughts on “Popa Șapcă

  1. Pingback: Casa Memorială Tudor Vladimirescu – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Casa Memorială Tudor Vladimirescu – Țara cu Balauri

Leave a Reply