- Cuvânt de început
No, haideți să vă mai povestesc una!
Știți ce am făcut noi, românii, pentru primul om care a tradus Biblia în limba română din ebraică și greacă? Nimic!
Nici măcar locul de veci (Fig. 1) nu este îngrijit..


- Date istorice
Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, Didești, Teleorman – d. 8 martie 1961, București) a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română din ebraică și greacă (împreună cu Vasile Radu și Nicodim Munteanu).
A fost atras de biserică încă de mic copil, prin prisma mamei sale, care i-a insuflat dragostea de Dumnezeu. După absolvirea şcolii generale, a plecat la Bucureşti şi s-a înscris la Liceul ”Sf Sava”. Aici l-a cunoscut pe poetul Tudor Arghezi, cel cu care va rămâne bun prieten vreme de 60 de ani. Arghezi era cu un an mai mic şi, ca să poată fi colegi, Gala Galaction a rămas un an repetent. Alături de Arghezi, în liceu şi-a descoperit pasiunea pentru literatura şi a avut primele încercări literare. După liceu s-a înscris la Facultatea de Litere, atras de o carieră didactică. În aceeaşi perioadă a frecventat cercul literar al lui Alexandru Macedonski.
O întâmplare din primul an de studenţie avea să îi schimbe destinul. A făcut un pelerinaj la mănăstirile din Moldova şi cu această ocazie a fost fascinat de viaţa monahală. După vacanţă, cu gândul la preoţie, a abandonat Facultatea de Litere şi s-a înscris la Teologie, decis să devină preot.
În scurt timp după intrarea la Teologie, viitorul preot avea să îşi aleagă un nume. Se spune că, într-un pelerinaj la Mănăstirea Neamţ, Grigore Pişculescu a văzut scris pe un perete numele Galaction şi aşa s-a ales cu pseudonimul cunoscut astăzi. Tânărul student avea intenţia de a se călugări, iar ”Galaction” ar fi trebuit să fie numele de călugăr.
Cel mai mare merit al lui Gala Galaction rămâne traducerea Sfintei Scripturi în limba română. Traducerea s-a dovedit o muncă titanică care a durat între anii 1928-1934, pe vremea când era profesor la Facultatea de Teologie din Chişinău. Gala Galaction a lucrat la traducerea Sfintei Scripturi ajutat de părintele Vasile Radu. Lui Galaction îi aparţin cărţile deuterocanonice, lov şi Noul Testament. Alături de prietenul său Arghezi, Galaction a avut o activitate publicistică intensă, editând revistele “Cronica” şi “Spicul”, în perioada 1915-1918.
Citeste mai mult: adev.ro/pbeyk4
- Cuvânt de încheiere
Din pură întâmplare am descoperit acest loc. Și am rămas perplex să observ că mormântul este neîngrijit, murdar și degradat.
Ok, familia ar trebui să aibă grijă de acest lucru dar în același timp, poate și mai important, autoritățile ar trebuie să se îngrijească de memoria celui care a pus o piatră de temelie importantă în inima bisericii românești și nu numai.
Părintele Galaction este acum înmormântat în cimitirul din cadrul Mănăstirii Cernica.
- Locație: Strada Mănăstirii, Cernica 077035, Panteliomn, Ilfov
- MAPS TO IT
- Tarif intrare în curtea mănăstirii: 5 lei
- Programul de vizitare poate varia în funcție de slujbele susținute.
- Din cartierul Vitan (București), cu mașina personală, am făcut aproximativ 30min.
- Articol realizat în ianuarie, 2019.