Monumentul Tăblițelor de la Tărtăria

În anul 1961, echipa arheologului clujean Nicolae Vlassa descoperă în localitatea Tărtăria din judeţul Alba trei tăblițe străvechi de lut.

Două dintre aceste tăblițe sunt găurite și sunt acoperite cu diferite semne, iar a treia folosește o modalitate de scris pur pictografică, respectiv reprezentarea stilizată a unui animal (capră), un simbol vegetal și un altul neclar. Cea de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Este considerată ca fiind cea mai apropiată de o scriere adevărată. O bună parte din semnele conținute pe aceste tăblițe se regăsesc în literele conținute în inscripțiile arhaice grecești, în tipurile de scriere feniciene, etruscă, italica veche sau chiar iberică.

Studiind cu atenție înscrisurile de pe aceste tăbliţe, cercetătorii au constatat că ele seamănă foarte mult cu scrierile de pe alte tăbliţe descoperite în Mesopotamia, la sumerieni (popor din Orientul Antic), care datează de la sfârşitul mileniului al IV-lea – începutul mileniului al III-lea î.Hr. Pornind de la aceste observaţii, specialiştii români au formulat ipoteza conform căreia şi tăbliţele de la Tărtăria ar fi vestigii ale unei scrieri străvechi. Dar cel mai spectaculos lucru este faptul că tabliţele de la Tărtăria sunt mai vechi cu un mileniu decât vestigiile scrierii sumeriene, fiind datate din prima jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr. Astfel, dacă se admite că acestea reprezintă într-adevăr scrieri, tăbliţele de la Tărtăria  sunt cele mai vechi scrieri găsite în lume până în prezent.

Imediat după descoperire, acest subiect a devenit un motiv de controversă, rămas nesoluţionat până astăzi, deşi din ce în ce mai mulţi arheologi par să confirme vechimea şi importanţa acestor vestigii istorice.


Locație: Tărtăria, jud. Alba.

– Tarif intrare/Program: liber, 24/24
– Din Deva , cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s