Site icon Țara cu Balauri

Monument Falxul Dacic

Advertisements

Într-o țară unde civilizația dacilor este mai degrabă luată în derâdere decât promovată cu bun-simț și responsabilitate, astfel de monumente, precum cel de mai jos, reprezintă o firimitură aruncată ici-colo pentru a ne reaminti despre acești oameni și capitolul important din istoria noastră pe care ei ni l-au lăsat.

Ceea ce vedeți în fotogafiile de mai jos este un monument, impunător de altfel, ce reprezintă un falx dacic.

Este creaţia sculptorului Nicolae Adam şi reprezintă cea mai redutabilă armă de luptă a strămoşilor noştri. Monumentul anunţă intrarea în Orăştie, fiind amplasat pe partea dreaptă, în sensul de mers al DN7 dinspre Simeria spre Orăştie, simbolizând totodată poarta de intrare în inima civilizaţiei dacice din Munţii Orăştiei[1].

Pe scurt, aceasta era una dintre armele dacilor folosită cu precădere de către dacitraci şi iliri. Datorită formei, rolul acesteia era special conceput pentru a despica şi pentru a trage şi mai puțin pentru a tăia sau a împunge. Mai multe informații despre acest obiect, aici.

Monumentul în sine este efectiv aruncat pe câmp, voit sau nu, în apropiere de niște depozite. Cel mai probabil veți ajunge cu mașina în acest loc, astfel că vă recomand să o parcați aici dacă veniți dinspre localitatea Simeria iar apoi să o luați la pas printre buruieni și pietre.

Îmi doresc enorm de mult să văd țara asta împânzită de simboluri dacice și nu văd absolut nimic rău sau prea fanatic în a realiza acest lucru. Este totuși istoria noastră, bună sau rea, despre care trebuie să ne amintim și să știm de unde venim dacă ne dorim să evităm greșelile trecutului.


Exit mobile version