Gara Regală – Curtea de Argeș

  • Cuvânt de început

Curtea de Argeș este efectiv un oraș construit pe repere istorice. Iar aceste repere istorice se văd la orice pas, la orice colț și pe aproape orice edificiu din urbea argeșeană.

Dar în același timp este trist….

Trist cum pot fi păstrate și mai ales îngrijite monumentele istorice din țara noastră și cum efectiv aruncăm pe apa sâmbetei niște oportunități enorme de a promova turismul în România.

  • Date istorice

Ridicată după proiectul italianului Giulio Magni și al inginerului român Elie Radu, aceasta (Fig. 1) este una dintre primele gări construite în Regatul României. Reprezintă un exemplu interesant de adaptare a arhitecturii istoriciste și de vilegiatură la programele moderne. Decorațiile în ceramică glazurată și folosirea combinată a lemnului și zidărie constituie o încercare de armonizare a plasticii cu specificul local.

Fig. 1 - Gara Regala - Curtea de Argeș (1).
Fig. 1 – Gara Regala – Curtea de Argeș (1).

Din cauza neglijenței autorităților, gara se găsește într-o avansată stare de degradare fiind acoperită din cap până în picioare cu mash-uri care pare-mi-se că imită arhitectura originală (Fig 2). Tencuiala de pe pereți este în multe locuri căzută (Fig. 3), plouă prin acoperiș, ceasul Paul Garnier amplasat pe fațada dinspre peroane, asemănător celui din Gara Centrală din Paris, nu mai funcționează, maiestuosul candelabru de cristal care lumina sala de așteptare, încăpere în care se țineau odinioară cele mai frumoase baluri ale acelor vremuri, a fost transferat la Regionala CFR Craiova, Gara din Curtea de Argeș pierzând astfel un element decorativ excepțional.

Fig. 2 – Gara Regala – Curtea de Argeș (2).

Gara a fost înfiinţată cu scopul de a înlesni deplasarea membrilor familiei regale la Mănăstirea Curtea de Argeş, după alegerea acesteia de către Regele Carol I drept necropolă regală. A primit supranumele de „Gară Regală”, pentru că toţi suveranii României înmormântaţi la Curtea de Argeş au fost aduşi în oraş cu trenul.

Fig. 3 - Gara Regala - Curtea de Argeș (3).
Fig. 3 – Gara Regala – Curtea de Argeș (3).
  • Cuvânt de încheiere

Dacă ar fi să mă gândesc la toate gările (Fig. 4) din România pe care le-am vizitat, nu că ar fi multe, cred aceasta este de departe cea mai interesantă din punct de vedere istoric. Iar dacă ești un susținător al monarhiei și nu numai, îți recomand să o vizitezi. Cu siguranță vei pleca cu un sentiment de bine de aici.


Leave a Reply