Conacul Marghiloman

Conacul Marghiloman, ridicat între anii 1869-1877 de către Alexandru Marghiloman, a fost construit de meșteri italieni cu funcția inițială de castel.

Deși ruinat, conacul păstrează și acum eleganța de castel construit pe trei niveluri și pivniță. Are un parter compus din șapte camere, etaj cu zece încăperi, hol central și două terase laterale. Interesant este că acesta înglobează în zidărie porțiunile unui ansamblu rezidențial boieresc de la sfârșitul secolului XVII, singurul de acest gen care s-a păstrat în județul Ialomița.

Remarcabil din punct de vedere arhitectural și artistic, conacul a fost devastat în timpul ocupației germane din timpul primului război mondial. După moartea lui Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieții politice românești, liderul Partidului Conservator, conacul rămâne mostenire Suzanei Marghiloman și va fi lăsat în custodia familiei Capră după mulți ani. Începând cu 1950 a fost utilizat drept magazie de catre CAP Hagiești.

Astăzi, după nenumărate încercări de restaurare, conacul se prezintă într-o stare deloc plăcută din punct de vedere arhitectural. Acesta a beneficiat de fonduri importante din partea Ministerului Culturii și Cultelor, pentru restaurare, însă, nealocându-i-se o funcționalitate exactă, în timp s-a distrus și ce s-a restaurat.


Locație: sat Hagiești; comuna Sinești

– În apropierea acestui conac se află un obiectiv de pază care, teoretic cel puțin, nu permite accesul în incinta locației, fotografierea din exterior sau/și din interor. Dar dacă domnul de acolo este înțelegător, atunci poate aveți puțin noroc de a-l vizita.
– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 45min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s