- Cuvânt de început
Există o etapă istorică în ADN-ul acestei țări prea puțin înțeleasă. O etapă care a lăsat în urma ei construcții de o frumusețe aparte, dar și un stil arhitectural ce atrage atenția oricărei persoane ce se perindă pe lângă aceste edificii.
Perioada vechilor familii boierești, a moșierilor, pentru că despre aceasta este vorba, merită cercetată și adusă la suprafață. Conacele, casele boierești și orice edificiu din perioada respectivă vin cu un farmec aparte. Și pentru a vă stârni și mai mult curiozitatea, priviți în imaginea de mai jos frumusețe de conac:

- Date istorice
Conacul Marghiloman, ridicat între anii 1869-1877 la inițiativa lui Alexandru Marghiloman, a fost construit de meșteri italieni cu funcția inițială de castel.
Deși ruinat, conacul păstrează și acum eleganța de castel construit pe trei niveluri și pivniță. Are un parter compus din șapte camere, etaj cu zece încăperi, hol central și două terase laterale. Interesant este că acesta înglobează în zidărie porțiunile unui ansamblu rezidențial boieresc de la sfârșitul secolului XVII, singurul de acest gen care s-a păstrat în județul Ialomița.

Remarcabil din punct de vedere arhitectural și artistic, conacul a fost devastat în timpul ocupației germane din timpul primului război mondial. După moartea lui Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieții politice românești, liderul Partidului Conservator, conacul rămâne mostenire Suzanei Marghiloman și va fi lăsat în custodia familiei Capră după mulți ani. Începând cu 1950 a fost utilizat drept magazie de catre CAP Hagiești.
Astăzi, după nenumărate încercări de restaurare, conacul se prezintă într-o stare deloc plăcută din punct de vedere arhitectural. Acesta a beneficiat de fonduri importante din partea Ministerului Culturii și Cultelor, pentru restaurare, însă, nealocându-i-se o funcționalitate exactă, în timp s-a distrus și ce s-a restaurat.
- Cuvânt de început
Ce să vă spun?! La data vizitării mele (februarie, 2019), conacul era ‘superb’ la interior:
- UPDATE – decembrie, 2020
Conform Adevărul, înțeleg că în curând va începe ”restaurarea şi revitalizarea uneia dintre cele mai frumoase moşii din Bărăgan”.
O veste foarte bună!
- Locație
- În apropierea acestui conac se află un obiectiv de pază care, teoretic cel puțin, nu permite accesul în incinta locației, fotografierea din exterior sau/și din interor. Dar dacă domnul de acolo este înțelegător, atunci poate aveți puțin noroc de a-l vizita.
- Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 45min.
Pingback: Conacul Callimachi-Văcărescu – Țara cu Balauri
Pingback: Conacul Morutzi – Țara cu Balauri
Pingback: Castelul (Conacul) Roșianu – Țara cu Balauri