Cetatea Râșnov (Cumidava)

  • Cuvânt de început

Îmi plac ruinele.

Îmi plac monumentele istorice uitate de toți și toate care așteaptă sa fie scoase la lumină. Acestea sunt fără doar și poate comoara României istorice demult uitată. Dar în același timp, trebuie să fiu sincer cu voi de un singur lucru: orice monument istoric care a fost cândva o ruină iar acum este restaurat și (re)oferit comunității din care face parte, reprezintă un lucru extraordinar și mă bucură enorm acest aspect.

  • Date istorice

Timpul a trecut peste cetatea țărănească a Râșnovului, dar zidurile masive și impunătoare ale acesteia  încă se pot observa de îndată ce pășești în Țara Bârsei, o regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei.

Astăzi, cetatea medievală este suprapusă peste o așezare neolitică.

Pe teritoriul agricol al orașului Râșnov, la circa 4 km NV de oraș, pe terasa mijlocie a râului Bârsa, la hotarul cu comuna Vulcan regăsim castrul roman Cumidava. Suprafața castrului, inclusiv zona șanțurilor, însumează 2 hectare.

Cetatea a avut la început un statut privat, fiind ridicată de greavii sași din Râșnov. Aceștia au înălțat primele ziduri și, după toate probabilitățile, și capela din Cetatea de Jos. Înainte de mijlocul secolului al XIV-lea, cetatea a fost preluată de către administrația regală. După începerea invaziilor turcești, regele Ungariei și împăratul Sfântului Imperiu Roman de națiune germană, Sigismund de Luxemburg, a hotărât să cedeze cetatea comunității locale.

De la începutul secolului al XVI-lea, majoritatea sașilor din Râșnov s-au mutat în Cetatea de Sus, construind aici peste 80 de case, o capelă, o școală, o fântână impresionantă. Ruinele acestor edificii reprezintă o mărturie unică asupra unei aglomerări arhitectonice de tip urban.

Precum vă spuneam mai sus, în acest amplasament general a funcționat în secolele I ante – I după Hristos cea mai importantă fortifcație dacică din sud-estul Transilvaniei, și anume Cumidava (Comidava) dacilor tini cumidavensis. Elementele sale de fortificare au constat din linii mare de valuri de pământ, cu palisade din lemn și șanțuri care înconjurau vârful stâncos către actuala Cetate de Jos. Parte din aceste fortificații se pot încă distinge în pădurea din jurul acesteia. La interior, toată suprafață era ocupată de locuințe, parțial adâncite în stâncă. Materialele descoperite aici dovedesc prezența unei așezări prospere, cu relații comerciale extinse.

La cucerirea romană, dava a fost abandonată. Noul castru roman, purtând tot numele de Cumidava, a fost construit separat, în Valea Ghimbășelului.

  • Cetatea astăzi

La data vizitării mele (iulie 2019), cetatea era deschisă publicului. Astăzi (aprilie 2021), conform unor informații ce provin de pe pagina de Facebook a fortificației de la Râșnov, ”lucrările de restaurare a Cetății Medievale Râșnov avansează din ce în ce mai mult.” Deci nu se poate vizita.

  • Cuvânt de încheiere

Lăsând deoparte aerul istoric pe care ți-l oferă această fortificație atunci când îi calci pragul, dacă privești în jur vei avea parte și de niște imagini superbe cu Munții Bucegi precum cea de mai jos.

Cadrele suprinse din interiorul cetății sunt de asemenea interesante.

Rețineți că lucrările de restaurare a Cetății Medievale se desfășoară în cadrul unui proiect cu fonduri europene ce se va finaliza în anul 2022, astfel că imaginile reprezentând diferite edificii din curtea cetății pot fi diferite din punct de vedere arhitectonic atunci când le veți vizita din nou sau pentru prima dată.


  • Locație: Strada Cetății 17, Râșnov 505400, România
  • Articol realizat în iulie, 2019.

One thought on “Cetatea Râșnov (Cumidava)

  1. Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri

Leave a Reply