Cetatea Mălăieşti este situată pe o culme mică şi abruptă în vest, culme ce se află între valea Mălăieşti şi Valea Domnească în localitatea Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara.
Cetatea a fost construită de către familia Candres (Kanderessy), rudă cu cnejii Cândea(Kendeffy). Mai târziu, familia Sărăcin, a preluat fortul și l-a avut în grijă până prin sec. XVII.
Iniţial s-a construit turnul donjon cu bază rectangulară, cu o înălţime de 11 m, cu pereţi groşi de 1.5 m şi ferestre înguste, acesta având o dispunere pe 3 nivele.
Intrarea era amplasată pe partea de vest, la nivelul al doilea, mai sus de nivelul solului astfel incât accesul se făcea doar cu ajutorul unei scări de lemn. Această scară era trasă în sus în cazul în care era pericol.
Alte elemente de apărare erau şanţul de la poarta cetăţii şi o altă poartă care proteja donjonul. Se pare că Cetatea Mălăieşti a funcţionat până prin secolul al XVII-lea.
În prezent se păstrează integral doar turnul-locuinţă central. Aceasta are în jurul său curtina la care în secolul XVI au fost adăugate patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, construite pentru a întări cetatea. Deorece acestea erau umplute cu pământ, s-au dovedit a fi destul de vulnerabile, fiind distruse cu ocazia unor lupte. În zilele noastre sunt vizibile doar la nivelul solului.
Cetatea Mălăieşti are un farmec aparte, specific micilor cetăţi construite de diverse familii nobiliare pentru a servi ca locuinţă şi ca refugiu în caz de atacuri. În prezent zidurile şi donjonul sunt considerate monumente istorice de interes naţional.
-> Sursă text: Ropedia
Locație: Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara.
– Tarif intrare: liber
– Program: luni – vineri 08.00-16.00, sâmbătă – duminică 10.00-18.00
– Din Deva, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h.
Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri