Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus

Simbolul cnezatului Sălașului între secolele XIVXVII

Cetatea Feudală a fost ridicată în Evul Mediu. Se spune că nobilul din ținutul Sălașului, după ce a construit în apropiere o altă cetate, și-a amenajat aici o reședință mai confortabilă, ridicând în jurul unei curți interioare camere mai spațioase și mai luminoase decât cele ale fortificațiilor.

Se pare că locul nu a fost ales la întâmplare, aici regăsindu-se deja un turn mai vechi care a fost integrat în noua construcție. Vechiul turn fusese construit ca să apere intrarea inamicilor în sat. Zidurile erau groase iar ferestrele înguste astfel încât arcașii puteau supraveghea împrejurimile fără a fi în pericol. De asemenea, poarta era joasă ceea ce poate însemna că în cetate nu se intra călare.

Potrivit numeroaselor descoperiri arheologice făcute în această zonă, Sălașu de Sus prezintă o istorie multimilenară. Există dovezi importante în special din epoca Neoliticului, precum piatră cioplită, sculptată, două comori conținând sute de monede din cupru și două ulcele de lut datând din vremea macedoniană, mai precis din perioada regelui Filip al II-lea, precum și sute de dinari romani din argint.

Prima comoară a fost descoperită în 1935, iar cea de-a doua în 1965. Din perioada dominației romane există vestigii precum monumente funerare (reprezentându-l pe Hercule), oale etc. Numele de comună – Sălașu de Sus se pare că înseamnă ”așezare mai puțin stabilă”, iar în literatura de specialitate se folosește expresia ”reședință de sezon”.


Locație: DJ667A Sălașu de Sus, 337420

– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din Deva, cu mașina personală, am făcut aproximativ 50min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s