Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus

  • Cuvânt de început

Țara Hațegului a fost și va rămâne un loc aparte pentru mine!

Acest ținut istoric și etnografic din colțul de sud-vest al Transilvaniei și-a lăsat amprenta atât de adânc în ADN-ul istoric al României încât fiecare colțișor are povestea lui.

În același timp, pe cât de importantă este această regiune pentru cultura noastră, pe atât de dispărută a fost în negura vremurilor timp de aproape 1000 de ani. De la retragerea Imperiul Roman (275 d.Hr.) de pe meleagurle Daciei și până la jumătatea anului 1247 când apare Diploma Cavalerilor Ioaniți, Țara Hațegului a fost acoperită de ceață. Nu au existat documente istorice, hrisoave… nimic!

  • Cnezatele din Țara Hațegului

În Evul Mediu, la români și la slavi cu precădere, cnezatul era o formă de organizare politică de tip statal. Astfel de formațiuni, poate printre cele mai importante, se aflau în Țara Hațegului. Acestea era conduse de cnezi, un fel de Prinț sau Duce, care la rândul său coordona de la 5-6 sate, până la 20 de sate. Istoria noastră a identificat 10 astfel de cnezate după cum urmează: cnezatul Râului Mare, cnezatul Densușului, cnezatul Râului Bărbat, cnezatul Râului Alb, cnezatul Britoniei, cnezatul Strei-Sângeorgiului, cnezatul Cernei, cnezatul Silvăsului, cnezatul Vadului și cnezatul Sălașurilor.

Cetatea de mai jos, înghițită de bălării astăzi, reprezintă simbolul cnezatului Sălașului între secolele XIVXVII.

Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus - ziduri de incintă.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus – ziduri de incintă.
  • Date istorice

Cetatea Feudală a fost ridicată în Evul Mediu. Se spune că nobilul din ținutul Sălașului, după ce a construit în apropiere o altă cetate, și-a amenajat aici o reședință mai confortabilă, ridicând în jurul unei curți interioare camere mai spațioase și mai luminoase decât cele ale fortificațiilor.

Se pare că locul nu a fost ales la întâmplare, aici regăsindu-se deja un turn mai vechi care a fost integrat în noua construcție. Vechiul turn fusese construit ca să apere intrarea inamicilor în sat. Zidurile erau groase iar ferestrele înguste astfel încât arcașii puteau supraveghea împrejurimile fără a fi în pericol. De asemenea, poarta era joasă ceea ce poate însemna că în cetate nu se intra călare.

Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus - ziduri de incintă.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus – ziduri de incintă.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus - turnul de apărare cu vedere din față.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus – turnul de apărare cu vedere din față.

Potrivit numeroaselor descoperiri arheologice făcute în această zonă, Sălașu de Sus prezintă o istorie multimilenară. Există dovezi importante în special din epoca Neoliticului, precum piatră cioplită, sculptată, două comori conținând sute de monede din cupru și două ulcele de lut datând din vremea macedoniană, mai precis din perioada regelui Filip al II-lea, precum și sute de dinari romani din argint.

Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus - poarta de acces.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus – turnul de apărare cu vedere din spate (interior cetate).

Prima comoară a fost descoperită în 1935, iar cea de-a doua în 1965. Din perioada dominației romane există vestigii precum monumente funerare (reprezentându-l pe Hercule), oale etc. Numele de comună – Sălașu de Sus se pare că înseamnă ”așezare mai puțin stabilă”, iar în literatura de specialitate se folosește expresia ”reședință de sezon”.

Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus – ziduri de incintă.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus - ziduri de incintă.
Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus – ziduri de incintă.
  • Cuvânt de încheiere

Ei bine, și această cetate dacă doriți să o vizitați, s-ar putea să o ratați. Iar asta din simplul motiv că este efectiv acoperită de vegetația, înconjurată de copaci și flancată de case în stângă și-n dreapta.

Personal, nici măcar nu știam despre ea, dar mă bucur că am avut ochii mari cât cepele și am reușit să o zăresc în timp ce conduceam.

Datele istorice despre cetate sunt disponibile pe indicatorul turistic din apropierea acesteia.


Locație: DJ667A Sălașu de Sus, 337420

  • WAZE TO IT / MAPS TO IT
  • Din Deva, cu mașina personală, am făcut aproximativ 50min.
  • Articol realizat în iulie, 2019.

One thought on “Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus

  1. Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri

Leave a Reply