Casa memorială Marin Preda

 • Cuvânt de început

Lumea lui Moromete există! Este acolo, lovită (încă) de negura timpului și nepăsarea oamenilor ce ar trebuie să se îngrijească de ea.

 • Opera

‘Mormomeții’, magnumul opus-ul lui Preda, ‘un roman de tip frescă socială’, ilustrează de-a fir a păr viața rurală în perioada interbelică și postbelică. O viață ce s-a transpus foarte bine către zilele noastre. Descompunerea lentă a nucleului social rural, familia patriarhală cât și distrugerea spiritului țărănesc se regăsesc rând pe rând în satul natal al scriitorului, Siliștea-Gumești, în anul 2019.

Odată ajuns pe meleagurile lui Preda, descoperi farmecul din romanele acestuia, izul istoric pe care autorul a încercat să-l dea zonei rurale unde a crescut, ulițele copilăriei, casa memorială.

 • Casa memorială

Din păcate, casa unde a crescut ‘cel mai iubit dintre pământeni’ a ajuns într-o stare deplorabilă. Cumpărată de Marius Tucă, jurnalist român, locuința lui Preda este acum (august, 2019) plină de ‘ciulinii bărăganului’ , împrejmuită de un gard legat cu sârmă și având o placă comemorativă ce se poate observa cu greu de la distanță. Aceasta nu se poate vizita, iar pentru turiștii care bat drum până aici, cu greu o pot localiza având în vedere că nu există nici un marcaj istoric iar singurii care pot oferii informații sunt sătenii.

 • Fotografii din august, 2018.
Casa memorială ''Marin Preda''
Casa memorială ''Marin Preda''
Casa memorială ''Marin Preda''
 • Centrul Memorial Marin Preda

Nu foarte departe de casa memorială, regăsim Centrul Memorial Marin Preda. În incinta acestuia se află Școala ‘Marin Preda’ și Asociația Culturală ‘Marin Preda’. Ambele se află sub egida Primăriei din Siliștea-Gumești. Aici se poate vizita biblioteca cu operele scriitorului, încăperea unde acesta a învățat etc. Progamul de vizitare încă nu l-am aflat, dar din spusele localnicilor, dacă se dorește acest lucru, atunci trebuie sunat la nr. de tel: 0760 279 164.

 • Cuvânt de încheiere

La final de poveste, vă las cu o frântură din opera lui Preda, cel de care râdem și pe care îl batjocorim după moarte:

,, Văzută din drum gospodăria lui Ţugurlan pare să fie a unui om cu stare. Avea un fânar cu patru rânduri, frumos făcut, înalt, cu acoperiş de şiţă, care parcă de departe era un acaret. Casa, de asemenea, învelită cu şiţă, părea arptoasă cu două odăi, cu ferestre mari, cu tindă între odăi, cu prispă şi parmalâc. Lângă gardul curţii, în colţul pe care îl făcea cu drumul, se afla o fântână, cu ghizdurile de ciment, cu două găleţi cu lanţ de scripete, cu un jgheab mare de tot de ciment, întins lângă şanţ … Cât despre fânar şi casă erau vechi, aveau 30 de ani, fuseseră făcute de taică-său, cu lemne furate din pădure în timpul răscoalei”.

…așa trebuie să fie satul românesc. Așa trebuie păstrat.

 • Fotografii din ianuarie, 2021.

 • Locație: DJ679E, Siliștea-Gumești 147350, jud. Teleorman;
 • Articole publicat în august 2019;
 • Fotografii realizate în august 2019 și ianuarie 2021.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


4 thoughts on “Casa memorială Marin Preda

 1. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Casa Memorială ”Zaharia Stancu” – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Aici a fost regizat filmul ”Moromeții” – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Carul votiv de la Bujoru – Țara cu Balauri

Leave a Reply