Casa Memorială Horea

Mai sus de localitatea Albac, în inima Apusenilor, se află satul Fericet. Genul acela de cătun aruncat pe vârf de munte unde poți ajunge de cele mai multe ori cu ajutorul unui car tras de boi. Aici nu a fost cazul…
Drumul ce începe din comuna Horea (6-7km) este asfaltat de curând. Chiar foarte bine. Singura problema poate apărea atunci când întâlnești o altă mașină, sau un car după caz, pentru că efectiv este greu să treci unul pe lângă celălalt.
Este o zonă de poveste. O zonă unde oamenii au răbdare, unde sunt treziți la 5.00 dimineața de cocoșul din curte, unde vaca paște pe vârful dealului, unde casele sunt făcute în mare parte din lemn de frasin, unde slana și pălinca țin locul fast food-ului. Este acasă…
Pe una dintre aceste culmi s-a născut Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, unul dintre conducătorii răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Mulți spun că el ar fi fost artizanul acestei răscoale.
Casa în care a crescut și a locuit acum nu mai este. Autoritățile au ridicat un monument pe acel loc, iar la 20 metri mai spre deal se poate vizita Casa Memorială Horea cât și Frasinul lui Horea, copac despre care se spune că ar fi fost plantat chiar de către acesta. În incinta Casei Memoriale se regăsesc multe obiecte folosite de Horea, cea mai remarcabilă fiind lancea cu care acesta pleca la luptă.
Cât despre Horea, se spune că a fost unul dintre acei țărani dezghețați și ageri la minte ce nu a mai rezistat constrângerilor feudale la care era supus. După mai multe discursuri de convingere, acesta este într-un final încredințat de câteva sate din Țara Moților să prezinte plângerile lor în fața împăratului austriac Iosif al II-leaRăscoala celor trei (Horea, Cloșca și Crișcan) a început în satul Curechiu, sat ce există și astăzi, iar ușor, ușor s-a extins către comitatul Zarandului și al Hunedoarei.
După mai multe încercări, Horea a fost într-un final trădat de către rudele sale și prins în pădurea Scorușetului din Munții Gilăului. Pe 28 februarie 1785, alături de Cloșca, pe un mic deal de lângă cetatea Alba Iulia, Horea a fost și el tras pe roată.
Horea este considerat unul dintre eroii naționali în cultura românească. Una dintre marile sale dorințe a fost aceea de a aduce laolată toate teritoriile vorbitoare de limba română sub un singur nume: Dacia!
Dacă ajungeți prin Parcul Natural Apuseni și vreți să vă pierdeți în timp, trebuie nepărat să vizitați acest sat.

Locație: Fericet 517347

– Tarif intrare: liber
– Program: nu există un orar anume, pe timpul zilei fiind mai mereu deschis. În cazul în care este totuși închis atunci când ajungeți acolo, încercați la vecinul ce locuiește lângă casa memorială pentru că dânsul are cheia de la intrare.
– Din Deva, cu mașina personală, am făcut aproximativ 2h30min.

Leave a Reply