- Cuvânt de început
Curtea de Argeș este efectiv un oraș construit pe repere istorice. Iar aceste repere istorice se văd la orice pas, la orice colț și pe aproape orice edificiu din urbea argeșeană.
- Casa Memorială
Monumentul istoric din imaginile de mai jos a fost construit între anii 1922-1923 de către Dumitru Norocea, primul realizator de mozaicuri din România și restaurator al picturii Bisericii Domnești în perioada 1914-1924.
Casa somptuoasă de pe strada Victor Ștefănescu, nr. 8 are multe elemente ce aparțin stilului neoromânesc, proiectant fiind însuși renumitul pictor și restaurator, alături de marele arhitect Grigore Cerchez. Casa este o combinație eclectică a unei cule gorjenești cu elemente postbrâncovenești și cu elementele unui pavilion de vânătoare. Pe scurt, casa este o combinație dintre o culă oltenească și o casă tradițională de munte din zona argeșului.
Prin Casa Norocea a trecut un rege. De fiecare data când vizita Curtea de Argeș și era cazat la palatal episcopal, regele Carol al II-lea (1930-1940) obișnuia să îl viziteze pe Norocea și zăbovea aici ore bune, pentru a se întreține cu gazdele și alți distinși oaspeți. De asemenea, în Casa Norocea au fost cazați doi prim-miniștrii ai vremii: Ion Gheorghe Duca și Armand Călinescu.
Din păcate, atunci când am vizitat acest loc (noiembrie 2021), nu am avut timpul necesar pentru a fotografia și interiorul, dar vă pot spune că merită pe deplin. Aici veți regăsi o mulțime de costume tradiționale, obiecte de artă populară, picturile lui Dumitru Norocea.

- Dumitru Norocea
Dumitru Norocea s-a născut în 1880 în Gorj, comuna Balboși și a decedat în casa pe care o vedeți aici în 1964, la vârsta de 84 de ani.
În rândul frescelor, cele mai reprezentative realizări le presupun cele de la Catedrala Sfinții Impărați Constantin și Elena din Bălți (1933-1934), și Biserica Stavropoleos din București (1908-1911). ”Răscoala de la 1907”, ”Vara”, ‘‘Cortegiul regilor magi”, ”Casa Norocea”, portrete ale membrilor familiei, autoportrete, sunt alte câteva din picturile realizate de Dumitru Norocea și expuse în casa memorială. El este cel care a pictat catedrala și celebra Sala Unirii din Alba Iulia.
Restaurarea picturii murale de la Biserica mănăstirii Govora – fascinant monument arhitectonic medieval, unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Țara Românească, decorat mural, în anii 1711- 1712, în stil brâncovenesc, de către zugravi aparținând renumitei școli de la Hurez, presupunea angajarea unor pictori specializați în efectuarea unor astfel de operațiuni în tehnica fresco de o dificultate extremă. Dumitru Norocea l-a impresionat prin calitatea lucrărilor de restaurare a picturii de la Govora din primăvara anului 1908, pe marele om de cultură Ion Kalinderu, pe atunci, președintele Secției de Istorie a Academiei Române, care, vizitând monumentul ecleziastic, îi solicită realizarea unor copii după frescele Bisericii mănăstirii Govora, dar și ale Paraclisului de la Hurez.
În 12 septembrie 1920, Dumitru Norocea a descoperit, pe peretele interior nordic al naosului Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, o importantă inscripție în limba slavonă, sgrafitată pe mortar: ”În anul 6860 [1352], la Câmpulung, s-a stins marele Basarab voievod” confirmându-se, astfel, edificarea monumentului în perioada de mijloc a veacului al XIV-lea.

- Cuvânt de încheiere
Casa este în prezent Muzeul Municipal de Etnografie și Folclor, deci cu siguranță a suferit mai multe îmbunătățiri de-a lungul anilor. Cu următoarea ocazie, fără doar și poate am să-i vizitez și interiorul.
- Locație: Strada Victor Ștefănescu 8, Curtea de Argeș 115300;
- Articol actualizat în luna ianuarie, anul 2022;
- Sursă detalii istorice: 1;
- Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici. 2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur 3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100 4. Transfer Revolut - Nr. Tel.| Vă rog să mă contactați aici sau aici pentru a vă oferi numărul de telefon în privat.