Biserica Drujești

Curtea de Argeș este efectiv un oraș construit pe repere istorice. Iar aceste repere istorice se văd la orice pas, la orice colț și pe aproape orice edificiu din urbea argeșeană.

Biserica Drujești, monument istoric și de patrimoniu, este consemnată în documente începand din anul 1760 ca fiind una dintre ctitoriile fraților Stoian și Iorgu Druja(ă?).

Supusa vicisitudinilor timpurilor și oamenilor, biserica a fost refăcuta prima oară între anii 1793 – 1795 si apoi în 1875, când i s-a redat forma inițială.

Fațada, împarțită în două registre inegale printr-un brâu torsionat, păstrează urmele a două rânduri de arcade oarbe, originale, din a căror pictură nu se mai deslușește nici un element. În anul 1987 s-au efectuat săpături arheologice, prilej cu care a fost scos la lumină un bogat material arheologic (monede din veacul al XVI-lea, un inel de argint și un vas funerar din sticlă), precum și fundațiile unei biserici din lemn cu plan dreptunghiular și absida altarului pătrată, anterioară bisericii actuale.

Atunci când am vizitat această biserică, sâmbătă dimineața, era închis. Am înțeles că interiorul merită văzut din punct de vedere arhitectural iar picturile sunt foarte interesante. Poate voi aveți noroc și reușiți să surpindeți câteva cadre și din interior.

Sursă text, aici.

Locație: Strada Negru Vodă 48, Curtea de Argeș 115300

– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 2h.

 

Leave a Reply