Bătălia de la Șelimbăr

Printre blocuri și centre comerciale, grădini și case, cei care se ocupă de istoria și cultura acestei țări, au căzut de comun acord că ridicarea unei troițe din lemn pe locul a ceea ce a fost una dintre cele mai răsunătoare victorii ale lui Mihai Viteazul în fața Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory este de ajuns.

Nici pe gând nu-ți trece, atunci când ai drum spre Sibiu, că aici s-a desfășurat Bătălia de Șelimbăr, acțiune militară ce a dus într-un final la prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.

Pe 28 octombrie 1599, Mihai Viteazul pornește un asalt asupra oștirilor plasate de către Andrei Báthory pe malul stâng al Cibinului. Cu un efectiv de aprox. 25.000 de soldați, 18 tunuri, haiduci mercenari printre care și vestitul Baba Novac, Mihai Viteazul pleacă la atac împotriva armatei conduse de Andrei Báthory în dimineața zilei de 28 Oct. Cardinalul, depășit și luat prin surprindere de pregătirile militare ale lui Mihai, a fost nevoit să-și dispună oastea (circa 16.000 de oameni) într-un loc defavorabil, între zonele Lazarett și Exerzierplatz, având în spate bălțile Cibinului, folosite la apărarea cetății Sibiului, pe laturile de sud și est. Unul dintre momentele prielnice ale acestei lupte pentru Mihai Viteazul a fost alăturarea lui Daniel Zalaschi, un nobil de origine română care a făcut astfel cunoscută poziția dispozitivului inamic. Pe flancul stâng ataca domnitorul român iar pe latura dreaptă era Baba Novac încercând astfel să împiedice retragerea adversarului. Observând că inamicul era într-o derută totală, domnitorul valah își întărește trupele din centru cu escadroane de sârbi, cazaci și moldoveni aplicând astfel lovitura fatală. În după-amiaza luptei, dezastrul a fost total pentru Andrei Báthory. Toți cei care au căzut în această luptă au fost îngropați de către locuitorii Sibiului într-o groapă comună. Locul înhumării se cheamă și astăzi „Movila lui Mihai”.

Deși ambele armate au suferit pierderi consistente, pregătirea superioară a trupelor românesti i-a permis lui Mihai Viteazul să destabilizeze inamicul și, într-un final, să obțină victoria.

La scurt timp dupa unirea Țării Românești cu Transilvania, domnitorul a reusit să înfăptuiască prima unire a tuturor țărilor române, cunoscută sub denumirea de “Unirea de la 1600”.


Parte a Războiul cel Lung, Bătălia de la Șelimbăr ocupă un loc important în luptele duse de către Mihai Viteazul pentru înfăptuirea Unirii. Dar atunci când vrei să vizitezi acest loc, câmpul de luptă efectiv, realizezi că poporul din care te tragi și cei care ar trebuie să acorde mult mai multă atenție, pur și simplu privesc cu batjocoră aceste fapte.


Locație: Aleea Monument, Șelimbăr 557260

– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din centrul Sibiului, cu mașina personală, am făcut aproximativ 20min.

  • Articol realizat în luna iulie, 2018.

Leave a Reply