- Cuvânt de început
Dacă vei ajunge prin regiunea istorică Scythia Minor (Sciția Mică) – Dobrogea de astăzi, îți recomand să faci un drum până la Adamclisi.
Pentru că aici, într-o zonă împădurită de coline, în apropierea comunei constănțene mai sus menționate, se află unul dintre cele mai importante centre economice, politice și religioase din Dobrogea romană.
- Orașul antic
Ridicat la rang de ‘municipium’ sub conducerea lui Septimius Severus (193-211), orașul antic Tropaeum Traiani a fost construită în același timp cu Monumentul Tropaeum Traiani. În aceste locuri, în iarna-primăvara anului 101-102 d.C. au avut loc bătălii între Romani și Daci (aliați cu Sarmații).
Restaurată pe fundațiile unei foste cetăți de pe vremea lui Burebista, Tropaeum Traiani a fost cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei (Fig. 1), ea fiind locuită de familiile veteranilor care au participat la Razboaiele Dacice ale Împaratului Traian. A făcut parte din sistemul limesului ofensiv creat de Traian la Dunărea de Jos.

Orașul avea importante edificii publice și temple dedicate zeilor, turnuri și ziduri de apărare din blocuri mari de piatră, străzi pavate cu dale de piatră și un sistem de canalizare (Fig 2, 3 & 4).



Orașul se află pe o prelungire joasă a dealului pe care a fost construit monumentul de care se leagă printr-o ridicătură de pământ îngustă (Fig 5).

Platoul este înconjurat pe toate celelalte laturi de pante mai mult sau mai puțin abrupte, care constituie o protecție naturală. Suprafața totală are aproximativ 12ha.
- Cuvânt de încheiere
Fotografiile vorbesc de la sine despre cât de important a fost acest oraș:




- Locație: Adamclisi, jud. Constanța.
- WAZE TO IT / MAPS TO IT
- Tarif intrare: liber
- Program: 24/24
- Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 2h30min.
- Articol realizat în iunie, 2019.
Articol susținut financiar de balaurii:
Mă înclin în fața voastră!
Ce astfel de orașe antice ați mai vizitat prin Dobrogea?
Pingback: Rex Dacorum – Țara cu Balauri
Pingback: Monumentul Tropaeum Traiani – Țara cu Balauri
Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri