- Cuvânt de început
Dacă vei străbate țara în lung și-n lat, cu siguranță vei găsi un număr mare de locații pline de istorie dar și de legende. Cetatea de mai jos vine la pachet cu o legendă ce dăinuie în mitologia greacă.
- Date istorice
Fondată la mijlocul secolului al VI-lea d. Hr. de un grup de coloniști greci originari din Asia Mică, cetatea Orgamè s-a dezvoltat pe un amplasament ocupat anterior de o populație locală din prima epocă a fierului; în epoca romană primește numele de Argamum .
Orgamè/Argamum este prima așezare de pe teritoriul României al cărei nume este menționat într-un izvor antic (”Orgamè, oraș lângă Histru”, Hecateu din Milet, sfârșitul secolului al VI-lea d.Hr.). A fost o cetate ce greu s-a lăsat cucerită, iar asta și datorită faptului că avea o barieră naturală de apărare: Lacul Razim.

În interiorul cetății au fost scoase la suprafață, prin cercetări arheologice, trei bazilici paleocreștine; o altă bazilică paleocreștină se află la cca 1.5 km V de cetate. La poalele cetății, pe latura de sud, se aflau vestigiile fortificației grecești și ale unor cuptoare folosite pentru arderea ceramicii. Efectiv, situl arheologic se întinde pe circa două hectare și jumătate identificate prin prezența unor ruine și a câtorva elemente arhitectonice: o poartă, zidul de apărare, câteva străzi, basilici paleocreștine și valuri de pământ. Câteva fotografii din interiorul sitului arheologic se pot observa mai jos:
- Legenda Cetății Argamum
În mitologia greacă a existat un grup format din 50 de eroi care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au alcătuit echipajul corabiei Argus. Aceștia se numea Argonauți.
Printre ei se regăseau: Heracle, Orfeu, Castor și Polux, Tezeu, Telamon, Peleus etc.
Argonauții l-au însoțit pe Iason în faimoasa expediție organizată de acesta, la porunca lui Pelias, regele din Iolcus, care-i ceruse să-i aducă Lâna de Aur.
Lâna de Aur a fost în mitologia greacă lâna berbecului care i-a dus în zbor pe Frix și pe Hele în Colchida (un teritoriu în Georgia de azi). Frix a oferit acest animal, drept jertfă, lui Aeetes și a atârnat lâna berbecului de un arbore în pădurea în care era venerat Ares. Lâna de aur semnifica în mitologia greacă simbolul bogațiilor din țările răsăritene, pe care elinii le-au râvnit mult, întotdeauna.
Legenda spune că cetatea Orgamè este unul dintre locurile unde Argonauții s-au oprit în drumul lor spre patrie, după găsirea lânii de aur, când erau urmăriți de flota regelui Aetes (Uliul), tatăl Medeei, pentru a se ascunde și a scăpa cu viața.
- Cuvânt de încheiere
Dacă nu ești un împătimit al arheologiei, această cetate nu-ți va oferi prea multe lucruri de văzut. Este în schimb situată într-o zonă absolut superbă de unde vei pleca nu niște forografii de pus în ramă. Iar faptul că cetatea este strâns legată de o legendă celebră a mitologiei antice, o face și mai interesantă și demnă de vizitat.
- Locație: DJ229P – în apropierea localității Jurilovca, jud. Tulcea, în locul numit Capul Doloșman, localizat la contactul dintre Podișul Babadag și Limanul Razim. Click WAZE TO IT sau MAPS TO IT pentru coordonate pe hartă.
- Program. 24/24, fără taxa de intrare. Există un muzeu în zonă pe care nu l-am văzut și al cărui program nu îl cunosc.
- Starea drumului. Drumul județean 229P se va bifurca la un moment dat iar ultimul km este neasfaltat și nepietruit. Există părți din drumul respectiv în care scutul unei mașinii cu garda joasă poate atinge ușor zonele ridicate de la sol dacă nu le feriți. Se poate ajunge cu mașina până în buza lacului Razim, unde cel mai probabi veți găsi oameni la pescuit, iar de acolo trebui să urcați pe un deal timp de 10min iar cetatea se va arăta de îndată.
- Acest articol a fost în realizat în august, 2018.
Ce alte cetăți pline de legende de luat în seamă mai cunoașteți?
Jurilovca se află în județul Tulcea, nu Constanța.
Salut.
Din neatenție, dar am modificat acum. Merci! 🙂
Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri