Cetatea Greco-Romană Orgamè/Argamum

Fondată la mijlocul secolului al VI-lea d. Hr. de un grup de coloniști greci originari din Asia Mică, cetatea Orgamè s-a dezvoltat pe un amplasament ocupat anterior de o populație locală din prima epocă a fierului; în epoca romană primește numele de Argamum.

Orgamè/Argamum este prima așezare de pe teritoriul României al cărei nume este menționat într-un izvor antic (”Orgamè, oraș lângă Histru”, Hecateu din Milet, sfârșitul secolului al VI-lea d.Hr.)

În interiorul cetății au fost scoase la suprafață, prin cercetări arheologice, trei bazilici paleocreștine; o altă bazilică paleocreștină se află la cca 1.5 km V de cetate. La poalele cetății, pe latura de sud, se aflau vestigiile fortificației grecești și ale unor cuptoare folosite pentru arderea ceramicii. Efectiv, situl arheologic se întinde pe circa două hectare și jumătate identificate prin prezența unor ruine și a câtorva elemente arhitectonice: o poartă, zidul de apărare, câteva străzi, basilici paleocreștine și valuri de pământ.


Există o legendă foarte interesantă despre această cetate.

În mitologia greacă a existat un grup format din 50 de eroi care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au alcătuit echipajul corabiei Argus. Aceștia se numea Agonauți. Printre ei se regăseau: HeracleOrfeuCastor și PoluxTezeuTelamonPeleus etc. Argonauții l-au însoțit pe Iason în faimoasa expediție organizată de acesta, la porunca lui Pelias, regele din Iolcus, care-i ceruse să-i aducă Lâna de Aur.

Lâna de Aur a fost în mitologia greacă lâna berbecului care i-a dus în zbor pe Frix și pe Hele în Colchida (un teritoriu în Georgia de azi). Frix a oferit acest animal, drept jertfă, lui Aeetes și a atârnat lâna berbecului de un arbore în pădurea în care era venerat Ares. Lâna de aur semnifica în mitologia greacă simbolul bogațiilor din țările răsăritene, pe care elinii le-au râvnit mult, întotdeauna.

Legenda spune că cetatea Orgamè este unul dintre locurile unde Argonauții s-au oprit în drumul lor spre patrie, după găsirea lânii de aur, când erau urmăriți de flota regelui Aetes (Uliul), tatăl Medeei.


Locație: DJ229P – în apropierea localității Jurilovca, jud. Tulcea, în locul numit Capul Doloșman, localizat la contactul dintre Podișul Babadag și Limanul Razim.

– Tarif intrare/Program: nu se percepe vreo taxă de intrare. Deschis 24/24.
– Din Constanța, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h30min.

2 thoughts on “Cetatea Greco-Romană Orgamè/Argamum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s