Cetatea Enisala

  • Cuvânt de început

Dobrogea este una dintre cele mai frumoase regiuni ale țării. Din punct de vedere istoric, pe acest tărâm, veți găsi cetăți greco-romane, castre romane, dave, situri arheologice de o importanță majoră, monumente ce-ți taie respirația.

Marcată de evenimentele trecutului, aflată în bătaia vânturilor, cetatea din imaginea de mai jos (Fig. 1) reprezintă un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei.

Fig. 1 - Cetatea Enisala, vedere din dronă.
Fig. 1 – Cetatea Enisala, vedere din dronă.
  • Date istorice

Ruinele fortăreței medievale Enisala (Yeni-Sale, Enișala, Heracleea, Heraclis) se află la 1km nord-est de satul Enisala, comuna Sarichioi, pe un deal calcaros – Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea se remarcă în special prin mărimea și soliditatea zidurilor (Fig 2, 3, 4, 5, 6 & 7), frumusețea monumentului și poziția sa strategică.

Fig. 2 - Turnul de apărare al cetății.
Fig. 2 – Turnul de apărare al cetății.
Fig. 3 - Zidurile exterioare de apărare.
Fig. 3 – Zidurile exterioare de apărare.
Fig. 4 - Intrarea secundară în cetate.
Fig. 4 – Intrarea secundară în cetate.
Fig. 5 - Curtea principală.
Fig. 5 – Curtea principală.
Fig. 6 - Interiorul cetății cu vedere spre turnul de apărare.
Fig. 6 – Interiorul cetății cu vedere spre turnul de apărare.
Fig. 7 - Exteriorul cetății.
Fig. 7 – Exteriorul cetății.

În urma analizei hărților de navigației din secolele XIII-XV – harta lui Giovanni de Carignano, ale lui P. Vesconte (1310-1320), a lui M. Sanudo (1320)A. Dulcerto (1339)G. Soleri (sec. XIV)Mecia de Villadestes (1413) – cercetătorul R. Șt. Vergatti a identificat localitatea care apărea sub numele de Bambola cu cetatea medievală Enisala.

Cetatea a fost construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat, în a doua jumătate a secolului XIV-lea, de către o autoritate care viza zona de la gurile Dunării. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic și a realităților istorice s-a emis ipoteza că singurii interesați de ridicarea unei cetăți situată în cadrul sistemului de fortificații din nordul Dobrogei, orientată spre mare pentru controlarea traficului naval, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câștigate din comerț și care erau deținătorii monopolului navigației pe Marea Neagră. Poziția geografică a cetății, așa cum se poate vedea în Fig. 8, a contat foarte mult.

Fig. 8 - Cetatea Enisala fotografiată de la înălțime.
Fig. 8 – Cetatea Enisala fotografiată de la înălțime.

Poate fi luată în considerare și o a doua ipoteză, care atribuie construirea cetății de la Enisala unui principe tătar. De asemenea nu trebuie uitat faptul că regiunea se afla, în secolul al XIV-lea, sub controlul Hoardei de Aur.

  • Cuvânt de încheiere

Materialele decoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turceși atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit această cetatea.

Interiorul cetății nu este unul spectaculos, neavând practic ce vizita aici, dar poziția acestei este una care atrage tot mai mulți turiști. Fondurile europene investite și-au spus într-un final cuvântul iar acum, Cetatea Enisala, face parte din circuitul turistic al Dobrogei.

Dacă veți ajunge prin această zonă iar vremea ține cu voi, vă recomand cu tărie să așteptați apusul sorelui. De ce? Priviți imaginile de mai jos, needitate (Fig. 9 & 10):

Fig. 8 - Cetatea Enisala cu vedere spre Lacul Babadag.
Fig. 8 – Cetatea Enisala cu vedere spre Lacul Babadag.

 

Fig. 9 - Cetatea Enisala cu vedere spre Lacul Babadag. Poză realizată din dronă (1).
Fig. 9 – Cetatea Enisala cu vedere spre Lacul Babadag. Poză realizată din dronă (1).
Fig. 9 - Cetatea Enisala cu vedere spre Lacul Babadag. Poză realizată din dronă (2).
Fig. 9 – Cetatea Enisala cu vedere spre Lacul Babadag. Poză realizată din dronă (2).

 

La final de poveste, vă las în compania străjerului cetății (Fig. 10):

Fig. 10 - Străjerul de la Enisala
Fig. 10 – Străjerul de la Enisala

  • Locație: Sarichioi 827191. Click WAZE TO IT sau MAPS TO IT pentru coordonate pe hartă.
  • Program. luni – duminică, 10am – 6.00pm. În funcție de numărul de vizitatori, programul se poate prelungi, dar nu vă bazați pe acest lucru. Există de asemenea și un muzeu unde puteți afla mai multe detalii despre descoperirile arheologice făcute aici.
  • Starea drumului: Foarte bună! Asfalt până aproape de cetate, parcare disponibilă.
  • Acest articol a fost în realizat în august, 2018.

Ce alte cetăți localizate strategic și de o importanță majoră mai cunoașteți?

 

© Țara cu Balauri

5 thoughts on “Cetatea Enisala

  1. Teodor

    Ca unul care a studiat problema pentru restaurare, pot să afirm că arhitectura Enisalei nu are nimic în comun cu arhitectura cetăților genoveze. Sunt elemente care amintesc de arhitectura fortificațiilor romano-bizantine și altele care trimit spre cea otomană. Nu cred că deocamdată se poate preciza ce „balauri” au construit-o.

    1. Salut, Teodor.

      Total de acord daca spui ca ai studiat problema legata de restaurare, doar ca informatiile pe care tu le-ai citit aici provin din materiale informative oferite de cei care se ocupa de partea turistica a cetatii.

      Oricum, merci pentru adaugare. 🙂

  2. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

  3. Pingback: Castrul roman Dinogeția – Țara cu Balauri

  4. Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri

Leave a Reply