Cetatea Enisala

Ruinele fortăreței medievale Enisala (Yeni-Sale, Enișala, Heracleea, Heraclis) se află la 1km nord-est de satul Enisala, comuna Sarichioi, pe un deal calcaros – Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea se remarcă în special prin mărimea și soliditatea zidurilor, frumusețea monumentului și poziția sa strategică.

Marcată de evenimentele trecutului, aflată în bătaia vânturilor, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei.

În urma analizei hărților de navigației din secolele XIII-XV – harta lui Giovanni de Carignano, ale lui P. Vesconte (1310-1320), a lui M. Sanudo (1320)A. Dulcerto (1339)G. Soleri (sec. XIV)Mecia de Villadestes (1413) – cercetătorul R. Șt. Vergatti a identificat localitatea care apărea sub numele de Bambola cu cetatea medievală Enisala.

Cetatea a fost construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat, în a doua jumătate a secolului XIV-lea, de către o autoritate care viza zona de la gurile Dunării. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic și a realităților istorice s-a emis ipoteza că singurii interesați de ridicarea unei cetăți situată în cadrul sistemului de fortificații din nordul Dobrogei, orientată spre mare pentru controlarea traficului naval, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câștigate din comerț și care erau deținătorii monopolului navigației pe Marea Neagră.

Poate fi luată în considerare și o a doua ipoteză, care atribuie construirea cetății de la Enisala unui principe tătar. Nu trebuie uitat faptul că regiunea se afla, în secolul al XIV-lea, sub controlul Hoardei de Aur.

Materialele decoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turceși atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.


Locație: Sarichioi 827191

Program vizitare: luni – duminică 10am – 6.00pm. În funcție de numărul de vizitatori, programul se poate prelungi.

Tarif intrare: 6 lei

– Din Constanța, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h30min.

2 thoughts on “Cetatea Enisala

 1. Teodor

  Ca unul care a studiat problema pentru restaurare, pot să afirm că arhitectura Enisalei nu are nimic în comun cu arhitectura cetăților genoveze. Sunt elemente care amintesc de arhitectura fortificațiilor romano-bizantine și altele care trimit spre cea otomană. Nu cred că deocamdată se poate preciza ce „balauri” au construit-o.

  Liked by 1 person

  1. Salut, Teodor.

   Total de acord daca spui ca ai studiat problema pentru restaurare, doar ca informatiile pe care tu le-ai citit aici provin din materiale informative oferite de cei care se ocupa de partea turistica a cetatii.

   Oricum, merci pentru adaugare. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s