Cetatea Capidava

Capidava este o fostă cetate geto-dacică transformată mai târziu în castru roman, localizată pe malul drept al Dunării, și care pentru mulți ani a făcut parte din linia de apărare a Dunării dobrogene. Unitatea de cavalerie – Cuneus equitum Solensium – și unitățile Equites Scutarii & Vexillatio Capidavensium au campat aici o bună perioadă de timp.

Suprafața acesteia (105 x 127 m2 (1,33 ha)) este un alt factor ce indică faptul că Cetatea Capidava a avut un rol administrativ important în Moesia Inferior.

Cetatea a fost părăsită după invazia Cutrigurilor (559), refăcută de către bizantini în secolul X și incendiată total de Pecenegi în 1036. Este atestată în Tabula Peutingeriana Notitia Dignitatum, vechi hărți romane în care figurau drumurile și orașele principale ale Imperiului Roman.Astăzi, din păcate, Capidava arată ca după un viol. Tot ce a fost vechi s-a distrus.

Greu de crezut, dar, această cetate trebuia să intre sub Patrimoniul UNESCO. Autoritățile române au primit fonduri europene special pentru acest aspect dar scopul final a fost unul diferit.

În majoritatea fotografiilor se poate vedea exact fundația originală a zidurilor/clădirilor iar apoi suprapuse acele cărămizi sau pietre de o culoare albă care acoperă cu totul originalul. Zidurile originale au fost în mare măsură distruse.


Locație: Capidava, jud. Constanța

– Tarif intrare: liber
– Program/Tarif: Este închisă publicului larg. Eu am reușit pentru că domnul de la intrare a fost îngăduitor.
– Din Constanța, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h

2 thoughts on “Cetatea Capidava

  1. Pingback: Cetatea Ulmetum – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s