Cetatea Capidava

  • Cuvânt de început

Uneori, ca să înțelegi dimensiunile unei cetăți, trebuie să o priveşti din inima norilor.

  • Date istorice

Aflată la marginea de sud-vest a satului omonim şi la o distanţă egală, respectiv 27 km, între Axiopolis (Cernavodă) şi Carsium (Hârșova), cetatea din imaginile următoare a fost una dintre cele aproximativ 200 de fortificații ridicate/reconstruite (e.g.: Arrubium, Troesmis, Noviodunum, Dinogetia sau Halmyris) de romani în perioada de dominație, pe granița imperiului de pe actualul teritoriu românesc. Aceasta este amplasată pe malul stâng al Dunării, pe un pinten de stâncă şi reprezintă un loc favorabil pentru trecerea fluviului, oferind avantajul unei poziţii strategice naturale.

Cetatea poartă un nume getic, iar acest lucru sugerează existenţa unei aşezări pre-romane peste care, în timpul lui Traian a fost ridicată tabăra militară, la începutul secolului al II-lea, în cadrul unei iniţiative de dezvoltare a limes-ului dunărean. Toponimul a fost păstrat pe parcursul perioadei romane, după cum o dovedesc şi sursele literare.

La începutul secolului al II-lea, la Capidava se construieşte un castru roman. Fortificaţia iniţială, ce avea un plan dreptunghiular, patru porţi şi colţurile rotunjte, cu turnuri interioare, a fost afectată în primă fază de invazia costobocilor din anul 170 p. Chr.

De asemenea, fortificația dispunea şi de o instalaţie portuară, care probabil era accesată printr-o poartă specială, situată pe flancul dinspre Dunăre al cetăţii. Însă atât castrul, şanţurile cât şi valul de apărare au fost modificate de contrucţiile şi amenajările din epoca romană târzie. Această parte a cetăţii a fost afectată la începutul sec. XX., când întreaga parte de vest a cetăţii a fost literalmente aruncată în aer, în perioada exploatării industriale a masivului de calcar care îi asigura poziţia dominantă. Trebuie menționat faptul că importanţa descoperirii este una excepţională: Capidava, are, pentru moment, singura instalaţie de acest gen şi una bine păstrată pentru întreg sectorul dobrogean al limesului moesic. Instalaţii portuare mult mai ample, bine cunoscute din sursele literare sau epigrafice, parţial arheologic (Axiopolis, Carsium, Troesmis, Noviodunum, Halmyris), nu au supravieţuit sau nu au fost încă cercetate arheologic.

Totuşi, numeroase inscripţii ne oferă informaţii despre garnizoană şi aşezarea civilă ce a înflorit în apropierea cetăţii. Astfel, cetatea a fost construită de un detaşament al Legiunii XI Claudia, iar mai târziu a fost ocupată de Cohorta I Germanorum.

Cetatea a cunoscut mai multe faze constructive.

Prima dintre acestea a avut loc la sfârşitul secolului III, o dată cu respingerea goţilor peste Dunăre, în jurul anului 270. O dată cu acestă refacere, zidurile au fost realizate într-o nouă tehnică, respectiv din piatră de calcar, cu două paramente, legate cu mortar de var în care fuseseră aruncaţi bolovani şi lespezi de piatră brută. Curtinele aveau paramente din piatră cubică de dimensiuni mici, iar turnurile era construite din blocuri imense.

Pe parcursul perioadei Dominatului, fortificaţia a fost din nou reparată. Prima refacere a avut loc în a doua jumătatea a secolului al IV-lea, iar cea de-a doua la sfârșitul secolului V – începutul secolului VI. Curtina a fost întărită, astfel că turnurile în formă de potcoavă au fost înlăturate, iar cele rectangulare au fost reparate, alături de porţi.

Din a doua jumătate a secolului al III-lea şi până la sfârşitul stăpânirii romane la Dunărea de Jos, Capidava este menţionată în izvoare ca un puternic centru militar, economic şi religios. În ceea ce priveşte acest ultim aspect, din Notitia Episcopatuum aflăm despre existenţa la Capidava a unui centru episcopal al Scythiei, fapt atestat şi de unele descoperiri arheologice, între care cea mai importantă este bazilica paleocreştină aflată în colţul de nord-est al cetăţii şi care se pare că a funcţionat cel puţin până în timpul domniei lui Justin II (565-568).

În a doua jumătate a secolului al X-lea, în contextul disputelor dintre Imperiul Bizantin şi Rusia Kieveană, care ameninţa cu ocuparea regiunii, a fost afectată, se pare, şi cetatea de la Capidava, locuirea cunoscând o scurtă întrerupere.

Însă după restabilirea păcii în zonă, prin victoria din anul 971, obţinută de împăratul Ioan I Tzimiskes împotriva cneazului kievean Sviatoslav la Durostorum-Silistra, cetatea cunoaşte un nou moment de strălucire. Ioan Tzimiskes reorganizează teritoriile de la Dunărea de Jos şi reface fortăreţele de pe vechiul limes scitic. Capidava îşi reocupă astfel locul între principalele puncte fortificate ale sistemului defensiv bizantin. Această etapă de locuire, care începe în anul 971, cunoaşte trei momente distincte: a). perioada până la revirimentul bulgar din anul 980; b). perioada dintre campania antibulgară a împăratului Vasile al II-lea din anul 986 şi raidurile pecenegilor din anul 1036; c). perioada cuprinsă între 1036 şi atacul uzilor din anul 1064.

După anul 1064, cetatea a fost părăsită în totalitate.

Este atestată în Tabula Peutingeriana și Notitia Dignitatum, vechi hărți romane în care figurau, printre altele, drumurile și orașele principale ale Imperiului Roman.

  • Cum ajungi aici?

Cetatea este restaurată/renovată și se dorește a fi un punct cultural, astfel că numeroase facilități au fost create pentru turiști. Se poate lăsa mașina în parcarea din apropierea cetății, iar de acolo, pe jos, se poate vizita cetatea. La ultima mea vizită (mai 2021), cetatea încă nu era deschisă pentru vizitare. Acum înțeleg că se poate vizita (din 15 iunie 2021 mai exact).

Priveliștea asupra Dunării este una foarte faină și consider că merită să o vedeți cel puțin o dată.

Puțin mai jos v-am lăsat coordonatele GPS.

  • Cuvânt de încheiere

Cetățile, asemenea Capidavei, și castrele, adică taberele militare fortificate, care erau așezate de-a lungul Dunării, ca un șirag de piatră făceau parte din limes romanus. Așa își apăra Imperiul Roman provinciile. Una dintre aceste cetăți, Capidava din zilele noastre, a rămas, de aproape două milenii, într-un sat rătăcit pe hartă, între Cernavodă și Hârșova, care abia mai numără 150 de locuitori și care, astăzi, poartă numele cetății. Aici s-a încercat o restaurare…. dar e mult spus încercat!

Povestea distrugerii Capidavei, monument istoric de categoria A, adică de interes național, este scrisă în aproape 300 de pagini de corespondență între instituțiile statului și alte 300 de pagini scrise de un procuror în rechizitoriu.

Bucăți grosolane similare celor de BCA au fost lipite cu ciment de zidurile de piatră, iar turnuri din fier beton au fost înfipte în cetate ca în rărunchii unui bloc de 10 etaje. Urmele ireversibile ale distrugerii sunt vizibile și astăzi și vor rămâne tot timpul de-acum încolo mărturia modului în care poate fi distrusă o cetate veche de 2000 de ani. Acest articol poveștește pe îndelete despre nepăsarea care a fost, voit sau nu, ghearele pe Capidava. Vă invit să-l citiți!

Prima vizită pe care am făcut-o aici, se întâmpla în vara lui 2018. Încă de pe atunci se putea observa felul grosolan cum a fost restaurată această cetate.

O scurtă filmare din dronă se poate vedea aici.

Sigur că astfel de initițiative merită apreciate, însă o restaurare nu se face așa. Nu sunt expert în astfel de operațiuni, dar să pui BCA peste o cetate veche de 2000 de ani…. efectiv își pierde farmecul antic!

Ăștia suntem. Din păcate!

P.S.: Vă recomand să serviți masa lângă cetate! Parcă și mâncarea e mai bună. 🙂


  • Locație: DJ223, Capidava, jud. Constanța.
  • Sursă informații aici și aici
  • Articol realizat în august 2018, actualizat în mai 2021. Fotografiile, cele din dronă, sunt din luna mai 2021.

2 thoughts on “Cetatea Capidava

  1. Pingback: Cetatea Ulmetum – Țara cu Balauri

Leave a Reply