Biserica Îngropată de la Istria

Biserica ”Sfânta Treime și Sfântul Nicolae” – monument istoric din localitatea Istria, așezată la 58 km față de Constanța, spre nord, în valea ghiolului Caranasuf (azi lacul Istria) și la 7 km depărtare de Cetatea Histria, a fost construită de 54 familii de creștini ortodocși, refugiați din sudul Basarabiei după anul 1812 când s-au așezat în acest sat.

După nenumărate intervenții ce au fost făcute de către creștinii bulgari la autoritățile turcești de la Babadag, în 1857 s-a aprobat construirea unei biserici ortodoxe, așa cum dispuneau autoritățile respective: nu trebuia să fie mai înaltă decât casele satului, să nu aibă turle, nici clopot sau clopotniță pentru a se deosebi de geamii. Din aceaste considerente, temelia bisericii s-a pus la 1 m sub nivelul caselor, iar pereții zidiți de 90 cm au fost înălțați cu piatră adusă de la ruinele Cetății Histria. Iar pentru ca biserica să aibă acustică, în lipsa turlelor, s-au introdus în pereți 53 de amfore.

Biserica poartă hramurile ”Sfânta Treime’‘ și ”Sfântul Mare Ierarh Nicolae”, cum se constată din pisania în limba slavonă de la intrarea în biserică:

”ÎN HRISTOS CREDEȚI ȘI IUBIȚI-L, NU-L SUPĂRAȚI.

APROPIAȚI-VĂ, CUVÂNTARE DIN CARANASUF.

ACEASTĂ BISERICĂ CU HRAMUL ‘DUMINICA MARE’ – SFÂNTA TREIME’

S-A ZIDIT ÎN AMINTIREA SFÂNTULUI IERARH NICOLAE.

S-A ÎMPLINIT VOIA DOMNULUI ÎN 1860 AUGUST 18”

Din aprilie 2018 s-a construit, lângă biserică, un muzeu de artă religioasă unde sunt expuse obiectele de patrimoniu religios ale bisericii, obiecte datând din anul 1848 (icoane vechi, veșminte preoțești, cărți de slujbă și diferite obiecte de cult: cruci, cădelnițe etc.)


Locație: Istria 907155

– Tarif intrare/Program: nu se percepe vreo taxă anume, dar dacă doamna ce îngrijește biserica nu este în zonă, atunci nu puteți intra.
– Din Constanța, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s