- Cuvânt de început
Comuna Gostinari, județul Giurgiu. Localitate tipic muntenească unde țăranul de rând își cultivă legumele din fața casei dar în același timp prea puțin îi pasă de timpul care zboară pe lângă el.
Aici, în urmă cu mai bine de două secole, o familie numeroasă de aromâni veniți tocmai din Pindul Macedoniei, se hotărăsc să ridice un ansamblu de monumente în apropiere râului Argesus (denumirea latină pentru râul Argeș din zilele noastre) și al afluentului acestuia, Sabar.
- Date istorice
Marele vistiernic, Ștefan Bellu (1767-1833), pune temeliile un ansamblu istoric grandios și bine îndrădăcinat pe pământurile Gostinarilor ce cuprindea:
- Ruine conacului
- Biserica „Sf. Nicolae”
- Turn clopotniță
- Zid de incintă
Din cele enumarate mai sus, biserica, turnul clopotniță și zidurile de incintă sunt singurele ce pot fi încă vizitate (Fig. 1 & 2).


După moarte lui Ștefan Bellu, fiul său, marele logofăt Alexandru Bellu (1796-1853), moștenește ansamblul respectiv și pământurile din zonă. În continuare, acesta lasă moștenirea pe mâna fiilor săi, Ștefan și Barbu, ultimul fiind și donatorul terenului pentru Cimitirul Bellu din București.
În prezent, curtea boierească de la Gostinari a ajuns într-o stare de degradare avansată, plină de gunoaiele aruncate de săteni și uitată de vreme (Fig. 3).

Lăsată în voia sorții încă de pe vremea lui Alexandru (1850-1921), urmașul lui Ștefan, care și-a mutat reședința la Urlați, în Prahova, curtea în sine cât și anexele acesteia nu reprezintă decât un adăpost pentru ciorile ce zboară din cracă în cracă (Fig. 4).

De asemenea, cimitirul satului a fost strămutat din mărginimea localității în mijlocul ansamblului boieresc (Fig. 5).
- Cuvânt de încheiere
Stare actuală a acestui monument istoric, așa cum am menționat și mai sus, este una extrem de proastă. Gata să cadă la orice adiere de vânt, întreg ansamblul construit de unul din cei care au ajutat la construirea Cimitirului Bellu, pare rup de această lume și parcă ne dorim cu ardoare să-l distrugem cât mai repede. Alte fotografii se pot vedea mai jos (Fig. 5 & 6):


Interiorul bisericii (Fig. 7), spre exemplu, parcă a fost lovit cu tunul încât a ajuns să aibă niște găuri în pereți dar și pe acoperiș, lucruri ce te fac să crezi că nu vremea este vinovată de acest lucru ci noi…oamenii! Și este păcat pentru și astăzi se poate observa rafinamentul cu care a fost construită această biserică, dar și picturile (Fig. 8) ce au rezistat ani și ani de zile.


- Locație: Strada Mănăstirii, comuna Gostinari, județul Giurgiu. Click WAZE TO IT / MAPS TO IT pentru coordonate pe hartă.
- Program. Ansamblul se poate vizita oricând, dar trebuie să fiți atenți atunci când veți merge în interiorul sau în apropierea bisercii pentru că prezintă un pericol mare de prăbușire.
- Articol realizat în martie, 2018.
Articol susținut financiar de balaurii:
Mă înclin în fața voastră!
Ce astfel de ansambluri ați mai vizitat prin România?
Pingback: Curtea Bălăcenilor – Țara cu Balauri