Povestea ”Țara cu Balauri”

Bun găsit, balauri români!

Înainte de toate, trebuie să vă spun că nu sunt arheolog/istoric de meserie. Am creat și mențin acest blog din pură pasiune pentru istoria noastră, astfel că unele greșeli mai pot apărea. Fiți îngăduitori cu mine, rogu-vă!


De la începutul lui 2019 sunt pe drumuri în redescoperirea istoriei de pe aceste meleaguri. De ce? Păi simplu: pentru că există în mine o pasiune de nestăvilit în a-nțelege cine suntem și de unde venim pentru că altfel noi, poporul român, încotro ne îndreptăm?!

Țara noastră și-a făcut istoria cum s-a priceput, nici mai bine, nici mai rău decât alte popoare. Nu avem o istorie pură sau imaculată, dar nici oribilă și plină de dezastre. Istoria noastră a fost de toate felurile, ca viața, fiindcă istoria înseamnă viață.

Auzit-aţi de fortificația menționată în Notitia Dignitatum? Pe dealul Cioaca Tăutului fuserăţi? Aţi trecut oleacă pe la cetatea înghițită de apele Dunării? Sau poate vreţi să priviți îndeaproape ruinele cetății ce dormitează în sudul țării. În orașul antic de lângă Adamclisi dacă ajungeţi, o să vă pierdeţi printre zidurile de apărare, podgoriile şi broaştele ţestoase dobrogene. Pe lângă toate acestea, pasiunea mea are o mică extensie și către conacele din poveștile de demult, ‘castelele’ Bucureștiului, vapoarele industriale sau casele memoriale de odinioară. Plus multe altele! Ca să știți.

No, acu’, un virşli şi un vin uscat merg de minune la casa sufletului. Oricând. Plus nişte slană cu şeapă şi-o felie de urdă din inima Carpaţilor, iac-aşa ne făcurăm mari, ăi! Io, băiet crescut la ţară cu pasiune pentru locuri istorice, merinde din ograda bunicilor, cu zaibărul în poală şi care se trezeşte cu piele de găină atunci când îl ascultă pe Argatu’ sau pe nenea Zamfir, no, zîc sî vâ arăt o droaie di cetăţi, castele medievale, biserici fortificate și castre romane. Să vă plimb prin davele strămoşilor, să vă povestesc despre mitologiile româneşti şi despre Tezaurul României.

Pe scurt, vreau să împărtăşesc cu voi această pasiune aşa că o pusăi lată şi de-o pagină acilea. Numa’ bună să creştem o comunitate frumoasă.

Aşe să ne ajute Ăl di Sus!


INTERVIURI și COLABORĂRI

1. Pe mine mă găsiți aici, aici dar și aici.
2. Am oferit un interviu despre această pasiune celor de la Adevărul, aici.
3. Mass-media locală a scris despre mine, aici.
4. Sunt colaborator ''Călător în România''!
5. Dialog cu Centrul Cultural Pitești, paginile 30 și 31, despre "Țara cu Balauri''.
6. Revista Restituiri Pitești - nr. 1 din luna februarie 2021 are pe coperta sa o fotografie de a mea.
7. Am participat la concursul de cultură generală ''Câștigă România'' unde am povestit puțin despre acest blog. Ambele ediții pot fi urmărite aici și aici.

DONAȚII

Iubesc munca de teren, astfel că toate materialele multimedia și detaliile despre obiectivul în sine sunt obținute de la fața locului. Sunt mereu pe drum și prin orice colț de țară pentru a vă prezenta istoria de la direct de la firul ierbii. În acest sens, donațiile voastre mă ajută investesc în aparatură foto/video, să alimentez cu carburant mașina cu care mă deplasez sau să-mi cumpăr merinde pentru drum.

Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.

1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100

TERMENE și CONDIȚII

1. Materialele de pe acest site se află sub licența
Creative Commons. Orice material poate fi preluat & distribuit doar cu precizarea sursei (autor, titlul articolului și link către articolul original) și doar în scopuri necomerciale.
2. Numele de domeniu taracubalauri.com și orice alt subdomeniu al acestuia cât și sigla aparțin deținătorului acestui blog și nu este permisă folosirea lor sub nicio formă de către alte persoane fizice sau juridice.
3. Vizitarea anumitor obiective prezentate aici este interzisă și/sau periculoasă întrucât există riscul de accidentare. Decizia de a acționa în acest sens aparține în totalitate utilizatorului și nu este încurajată.
4. Deținătorul și colaboratorii acestui blog nu pot fi considerați responsabili dacă în urma vizitării unor obiective descrise aici rezultă accidentări sau orice alt fel de probleme.
5. Acest blog nu este afiliat vreunei instituții de cultură sau orice domeniu adiacent, ci a fost creat și este întreținut din pasiune pentru Patrimoniul Istoric al României.


Leave a Reply