Povestea ”Țara cu Balauri”

Bun găsit, balauri români!

De mai bine de un an și jumătate am plecat în redescoperirea istoriei de pe aceste meleaguri direct de la firul ierbii. De ce? Păi simplu: pentru că există în mine o pasiune de nestăvilit în a-nțelege cine suntem și de unde venim pentru că altfel noi, poporul român, încotro ne îndreptăm?!

Țara noastră și-a făcut istoria cum s-a priceput, nici mai bine, nici mai rău decât alte popoare. Nu avem o istorie pură sau imaculată, dar nici oribilă și plină de dezastre. Istoria noastră a fost de toate felurile, ca viața, fiindcă istoria înseamnă viață.

Auzit-aţi de legenda argonauților din inima regiunii Sciția Mică? Pe dealul Cioaca Tăutului fuserăţi? Aţi trecut oleacă pe la cetatea înghițită de apele Dunării? Sau poate vreţi să priviți îndeaproape ruinele cetății ce dormitează sub plantele Bărăganului. În orașul antic de lângă Adamclisi dacă ajungeţi, o să vă pierdeţi printre zidurile de apărare, podgoriile şi broaştele ţestoase dobrogene. Pe lângă toate acestea, pasiunea mea are o mică extenșie și către conacele de din povești, ‘castelele’ Bucureștiului, vapoarele industriale sau casele memoriale de odinioară. Plus multe altele! Ca să știți.

No, acu’, un virşli şi un vin uscat merg de minune la casa sufletului. Oricând. Plus nişte slană cu şeapă şi-o felie de urdă din inima Carpaţilor, iac-aşa ne făcurăm mari, ăi! Io, băiet crescut la ţară cu pasiune pentru locuri istorice, merinde din ograda bunicilor, cu zaibărul în poală şi care se trezeşte cu piele de găină atunci când îl ascultă pe Argatu’ sau pe nenea Zamfir, no, zîc sî vâ arăt o droaie di cetăţi, castele medievale, biserici fortificate și castre romane. Să vă plimb prin davele strămoşilor, să vă povestesc despre mitologiile româneşti şi despre Tezaurul României.

Pe scurt, vreau să împărtăşesc cu voi această pasiune aşa că o pusăi lată şi de-o pagină acilea. Numa’ bună să creştem o comunitate frumoasă.

Aşe să ne ajute Ăl di Sus!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s